Savo-Karjalan vihreiden kansanedustaja Krista Mikkosen toukokuun kootut kuulumiset.

 

Eduskunnassa sotea, Cetaa ja sopeutumiseläkkeitä 

 

Eduskunnan toukokuuta hallitsi sote. Uudistuksen käsittely on jatkunut valiokunnissa aamusta iltaan. Paine saada tuloksia aikaan on ollut niin kova, että vuosisadan suurimman uudistuksen käsittelystä on tullut farssi. Onneksi nyt näyttäisi siltä, että maakuntavaalit lykkääntyvät ja soteen saadaan aikalisä.

 

Uudistuksessa Vihreitä ei ole huolettanut vain sosiaali- ja terveyspalvelut, vaan myös maakuntauudistuksen varjolla tehty ympäristöhallinnon alasajo. Luonnon kannalta tämä olisi katastrofi, minkä nostin esiin puoluevaltuuskunnassa pitämässäni puheessa.

 

Ympäristöhallinto koki jo kolauksen, kun Ceta-vapaakauppasopimus hyväksyttiin. Sen investointisuoja antaa yrityksille mahdollisuuden kyseenalaistaa Suomen ympäristölainsäädännön tiukennukset. Vihreät vastustivat sopimusta.

 

Eduskuntaryhmien välillä on käyty neuvotteluja kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmästä koko kevään ajan. Vihdoin saimme työn päätökseen: sopeutumiseläkkeestä luovutaan kokonaan.

 

Välikysymys nuorten asemasta

 

Myös nuorten tilanne huolettaa. Hallitus on leikannut nuorilta enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä, ja suunnittelee vielä heikentävänsä nuorten asemaa työmarkkinoilla. Teimme opposition yhteisen välikysymyksen, jonka viesti oli, ettei nuorten kurjistaminen tuo mitään hyvää. Kritisoin hallituksen eriarvoisuutta lisäävää politiikkaa myös vappupuheessani.

 

Tekoja ja sanoja muoviongelman taltuttamiseksi 

 

Merten roskaantuminen on noussut isoksi huolenaiheeksi. Eduskunnan veneily- ja vesistönsuojeluryhmä järjesti jo perinteeksi muodostuneet rannansiivoustalkoot. Talkoot olivat osa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti biitsi -tapahtumaa. Mukana roskien keruussa oli myös Suomen Ympäristökeskuksen ja Helsingin ympäristöviraston väkeä.

 

Järjestämässäni Miten merten roskaantuminen selätetään -keskustelutilaisuudessani pohdimme siitä, kuinka merten roskaantuminen saadaan kuriin. Osallistuin myös Ympäristöministeriön työpajaan, jossa ideoitiin Suomen muovitiekartan toimenpiteitä yhdessä eri toimijoiden kanssa. Maailma kylässä -tapahtumassa kampanjoimme puheenjohtajamme Touko Aallon kanssa roskaantumista vastaan.

 

Monipuolisesti metsäkysymyksistä

 

Osallistuin Suomen Metsäyhdistys ry:n järjestämään Päättäjien Metsäakatemiaan, joka on yhteiskunnan päättäjiä ja muille vaikuttajille suunnattu kurssi- ja keskustelufoorumi. Se sisälsi seminaaripäivän sekä maastojakson, joka pidettiin tällä kertaa Keski-Suomessa. Kurssilla puhuttivat muun muassa metsien kestävä käyttö, ilmastonmuutos, biotalous ja erilaisten intressien yhteensovittaminen.

 

Metsäteemasta tapasin eduskuntaryhmän kanssa Metsäkeskusta ja Metsähallituksen luontopalveluita. Metsistä jatketaan myös ensi kuun alussa eduskuntaryhmän keskustelutilaisuuden monimuotoisuudesta talous- ja kaupunkimetsissä. Metsien hakkuut uhkaavat eliölajeja ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta, ja siksi allekirjoitin Avohakkuut historiaan -kansalaisaloitteen.

 

Arvokkaita edustustehtäviä ja mieluisia vieraita

 

Islannin presidentin vieraillessa Suomessa tapasin hänet puhemiehen ja ryhmäpuheenjohtajien kanssa Eduskunnassa sekä osallistuin presidentin järjestämälle iltavastaanotolle. Turussa pidetty sisällissodan muistohetki oli arvokas tilaisuus, jossa presidentti, pääministeri ja puolueiden edustajat sytyttivät kynttilät sodan uhrien muistolle. Japanin parlamentin alahuoneen puhemies lahjoitti Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi kirsikkapuita, joita olin mukana istuttamassa Pikkuparlamentin puistoon.

 

Eduskunnassa toukokuussa käy paljon koululaisryhmiä. Eduskuntatalon peruskorjauksen vuoksi kysyntä on ollut kovaa ja opastuskierrokset varattiin hetkessä loppuun. Onnistuin mahdollistamaan vierailun ainoastaan Noljakan koulun 6-luokkalaisille, vaikka pyyntöjä oli useita. Sain myös muita mieluisia vieraita maakunnasta, kun Pohjois-Karjalan Vihreät Naiset tulivat käymään.

 

Kansalaisia tapaamassa 

 

Eurooppa-päivänä olin Vihreiden ständillä Helsingissä puolustamassa vahvaa EU:ta ja muistutimme, että vihdoin olisi aika lähettää Suomesta nainen komissaariksi. Maailma kylässä -tapahtumassa niin ikään päivystin Helsingin Vihreiden ständillä.

 

Touko vieraillessa Savo-Karjalassa järjestimme yhteisiä tilaisuuksia niin Savon kuin Karjalan puolella. Kuopion torilla puhuimme sote-uudistuksesta yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa ja samasta teemasta jatkettiin Varkaudessa. Joensuussa Pohjois-Karjalan Naiset järjestivät sote-teemaisen tilaisuuden ja Joensuun Vihreät Nuoret tenttasivat ajankohtaisista asioista. Kontiolahden Vihreiden kanssa keskustelimme luontomatkailun mahdollisuuksista yhdessä kunnan, järjestöjen ja yrittäjien kanssa.

 

Askelia sydänterveyden puolesta

 

Alkuvuodesta Sydänliitto haastoi minut juoksemaan sydänterveyden puolesta. Otin haasteen vastaan ja keräsimme maratonviestijoukkueen Helsinki City Runiin. Mukaan tuli kansanedustajakollega Ozan Yanar sekä Sydänliiton väkeä. Meitä sai kannustaa lahjoittamalla rahaa sydänterveyteen. Haaste pakotti harjoittelemaan koko kevään ajan ja juoksulenkit tulivat kuin varkain säännölliseksi osaksi arkea. Oma seitsemän kilometrin osuuteni sujui mallikkaasti ja haaste jätti pysyvän juoksukipinän oman sydänterveyteni ylläpitämiseksi.