Syyskuun myötä alkoi eduskunnan täysistuntokausi. Eduskuntaryhmän järjestäytymiskokouksessa Krista tuli valituksi eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Samana iltana Krista jo osallistui ryhmän puheenjohtajana A-talkiin, missä keskustelunaiheina olivat työllisyys, kasvu ja sote-uudistus.

Eduskunnan keskustelua on hallinnut ensi vuoden budjetin käsittely. Vihreiden omaa varjobudjettia on valmisteltu vimmatusti. Lisäksi Savo-Karjalan kansanedustajat jättävät yhteisiä aloitteita ja Krista omiaan. Ryhmä osallistui Taloudenpuolustuskurssille, missä professori Matti Pohjola Aalto-yliopistosta tarjoili faktoja talouspoliittisen päätöksenteon taakse. Ääriliikkeiden väkivalta ja Vihreiden nuorten alulle panema Rasismi rikoslakiin -kampanja ovat myös puhuttaneet. Muita ajankohtaisia aiheita olivat Waltti-joukkoliikenne ja hankintalaki.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Vantaalla Krista esitteli puheessaan Vihreiden vaihtoehtobudjetin. Kokouksen aikana vierailtiin vastaanottokeskuksessa ja hyväksyttiin puolueelle uusiturvallisuuspoliittinen linjapaperi, joka poiki myös keskustelua mielipidepalstoilla. Krista vastaanotti Hennalan vastaanottokeskuksen vapaaehtoisten vetoomuksen siitä, että Irak ei ole turvallinen maa. Puolustusvaliokunnan mukana Krista osallistui Tukholmassa paneeliin Suomen ja Ruotsin välisestä puolustusyhteistyöstä. Valiokunta myös tapasi tasavallan presidenttiä. Puolustuspoliittisen selonteon seurantaryhmä puolestaan kokoontui keskustelemaan vuoden lopulla ilmestyvästä selonteosta. Maanpuolustuskurssiyhdistyksen luennolla Krista oli kuuntelemassa EU puolustuskomitean puheenjohtajaa kenraali Kostarakos’ta.

Syksy alkoi mukavissa merkeissä, kolmen vihreän piirin yhteisellä retkellä Etelä-Konneveden kansallispuistoon. Samalla Krista tapasi Rautalammin kunnan johtoa. Krista myös käveli naiselle ammattiaHelsingissä ja osallistui Terveen sisäilman puolesta -mielenosoitukseen. Eduskuntaryhmän kanssa kerättiin rahaa nälkäpäiväkeräykseen. Krista lähti mukaan Laajan turvallisuuden verkoston Wisenkampanjaan puhumaan nuorten taloudellisesta turvallisuudesta. Takki-verkoston seminaarissa panelistina Krista oli keskustelemassa ammattikorkeakoulujen osaamiskeskittymistä. Krista osallistui Miina Sillanpään 150-vuotispäivänä naisverkoston teemaseminaariin ja samana iltana oli myös eduskunnan feministiryhmän tilaisuus. Eduskuntaryhmän puheenjohtajuus toi mukanaan viralliset tapaamiset: tällä kertaa Krista oli vastaanottamassa Kiinan kansankongressin puhemiestä.

Savo-Karjalan Vihreä vaikuttaja -kurssin ensimmäinen tapaaminen järjestettiin Kuopiossa. Sinne Krista tuli suoraan Liperin leipäpäivän vihreältä teltalta. Sodankylän valtuutettua Riikka Karppista tavattiin Lapin ympäristökysymyksistä. Krista tutustui myös Koivupihan hoivakotiin Joensuussa sekä tapasi Mehiläisen viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtajaa Lauri Korkeaojaa. Suomen Yrittäjien 20-vuotisjuhlaan,Ylen 90-vuotisjuhlaan ja Kuntamarkkinoiden iltatärskyillekin Krista ennätti.

 

Merja Kähkönen
Kansanedustaja Krista Mikkosen avustaja
Vihreä eduskuntaryhmä
merja.kahkonen@eduskunta.fi | vihreät.fi
tel. +358 50 574 2049 | 00102 Eduskunta