Lokakuussa jatkettiin Vihreiden oman varjobudjetin työstämistä, joka näki päivänvalon lehdistötilaisuudessa viime perjantaina 21.10.2016. Meidän varjobudjetti uudistaa Suomea reilulla ja inhimillisellä tavalla. Krista esitteli vaihtoehtobudjettiamme myös kolumnissaan. Koko varjobudjetti löytyy täältä.

Yksi lokakuussa Kristan esillä pitämä teema on ollut esillä vanhustenhoito. Hallitus on esittänyt hoitajamitoituksen vähentämistä nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään. Krista ja Heli Järvinen kirjoittivat yhteisen mielipidekirjoituksen, joka on julkaistu useammassa maakuntalehdessä. Samasta teemasta Krista kirjoitti Vihreiden Naisten blogiin maailman Alzheimer-päivänä. Krista osallistui myös SuPerin järjestämään mielenosoitukseen hyvän vanhushoidon puolesta.

Yhdessä Merja Mäkisalo-Ropposen kanssa Krista kirjoitti mielipidekirjoituksen ja teki kirjallisen kysymyksen kuntoutuskoulutuksen lisäämisestä Karelia-ammattikorkeakouluun. Krista jätti kirjallisen kysymyksen myös koulutuksen ja työvoiman ulkopuolella olevista nuorista miehistä ja Kalajoen ja Kemin merivartioasemia uhkaavasta lakkautuksesta.

Krista tapasi Satu Hassin kanssa ministeri Tiilikaista. Tapaamisessa vihreät edustajat puhuivat sen puolesta, että voimayhtiöt ottaisivat vastuunsa kalatiestrategian toimeenpanossa ja tulisivat mukaan kalateiden rakentamisen rahoittamiseen. Naisverkoston työvaliokunnan Krista kävi puolestaan ministeri Lindströmin luona muistuttamassa mm. Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanosta sekä hallituksen esitysten sukupuolivaikutusarviontien tarpeellisuudesta.

Krista matkusti Suomen Ankaran-suurlähetystön kutsusta Turkkiin, missä hän osallistui yhdessä RKP:n kansanedustajan Eva Biaudet’n kanssa keskusteluun naisten puoluerajat ylittävästä yhteistyöstä. Kaksikko tutustui myös Turkin parlamenttiin, jossa he tapasivat tasa-arvokomitean edustajia sekä Suomi-Turkki ystävyysseuran parlamentaarikkoja sekä UN Womenin edustajia ja Krista tapasi paikallisia vihreitä.

Savo-Karjalan vihreä vaikuttaja -kurssin osallistujat tekivät ekskursion Helsinkiin. He tutustuivat eduskuntaan ja puoluetoimistoon, tapasivat puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön ja kansanedustaja Pekka Haaviston sekä tutustuivat mm. viestintään. Kristakin ehti suoraan Ankaran-lennolta mukaan illanviettoon, missä kuultiin kuulumiset myös Turkin tilanteesta.

Kuun alussa Krista vieraili Oulussa, Iissä ja Kempeleessä. Iin kunta kertoi hyvin etenevästä energiaremontistaan, Kempeleen valtuustossa Krista käytti ajankohtaispuheenvuoron eduskunnasta ja Oulussa oli yleisötapahtuma paikallisten vihreiden kanssa. Kuun lopussa Krista kävi onnittelemassa 30-vuotisjuhliaan viettävää Hyvinkään Vihreitä ja piti juhlassa tervehdyspuheen.

Lokakuun aikana Krista osallistui useisiin tilaisuuksiin kotimaakunnassa. Pohjois-Karjalan MTK-nuoret järjesti maakunnan kansanedustajille järjestämään tilatapaamiseen Liperin Kaatamossa. Joensuussa Krista piti ikäihmisten terveyspäivän avajaispuheen, oli puhumassa pohjoismaisessa yhteistyöstä svensk nu -lounastilaisuudessa, osallistui maahanmuuttoa ja kotouttamista käsittelevän seminaarin paneelikeskusteluun sekä Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen vuosijuhliin. Savon puolellakin käytiin. Kuopion mielenterveyspäivillä Krista oli puhujana sessiota, joka käsitteli asumisen kalleutta. Samalla reissulla Krista osallistui Itä-Suomen poliisin kutsumana upeaan Hurmio-konserttiin, jossa esiintyi Helsingin poliisisoittokunta solisteinaan Jorma Hynninen sekä Rusasen sisarukset Johanna ja Ville.

Puolustusvaliokunnassa hyväksyttiin lausunto Suomen uudesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Viron puolustusvaliokunta vieraili Suomessa, ja suomalaiset puolustusvaliokuntalaiset tapasivat heitä illallisen merkeissä. Krista osallistui reserviläisliiton järjestämään Suomen puolustusratkaisu -kongressin paneelikeskusteluun Suomen puolustusratkaisusta. Tarkastusvaliokunnassa jatkui kuulemiset liittyen valtionyhtiöiden omistajanohjaukseen ja Finaviaan. Krista osallistui myös tarkastusvaliokunnan ja Valtiontalouden tarkastusviraston johdon yhteiseen vuosittaiseen tapaamiseen.

Ylen Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon radioiden kansanedustajatentissä Kristalta kyseltiin Suomen pakolaispolitiikasta sekä vihreiden vaihtoehtobudjetista. Krista osallistui Vihreiden edustajana Ajantasan kuntavaaliteemaiseen suoraan paneelikeskusteluun. Pääsipä Krista antamaan pari ruotsinkielistäkin haastattelua: vaihtoehtobudjetista radioon ja tv:hen sekä Svensk lunch -tilaisuudesta radioon.

Ensi kuussa vuorossa on mm. Pohjoismaiden Neuvoston istunto Kööpenhaminassa ja täysistunnoissa hallitsevana aiheena on ensi vuoden budjetti.

 

Merja Kähkönen
Kansanedustaja Krista Mikkosen avustaja
Vihreä eduskuntaryhmä
merja.kahkonen@eduskunta.fi | vihreät.fi
tel. +358 50 574 2049 | 00102 Eduskunta