Kesäkuu oli eduskunnassa kiireistä aikaa, kun mahdollisimman moni hallituksen esitys yritettiin saada käsiteltyä ennen istuntotauon alkua. Täysistunnot venyivät välillä jälleen yömyöhään, ja pääministerin juhlat Kesärannassakin jäivät vähälle juhlinnalle. Erityisesti puhuttiin pakolaispolitiikasta, kun käsittelyssä oli perheenyhdistämisen tiukentaminen. Vihreät vastustivat tiukennusta, joka kuitenkin meni läpi eduskunnassa. Myös maailman pakolaispäivää vietettiin kesäkuussa. Hopeareunus synkässä pilvessä oli se, että YK:n vammaissopimus astui viimein voimaan Suomessa.

Kesäkuun alussa juhlittiin naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaa. Eduskunnan naisverkosto jätti kirjallisen kysymyksen Istanbulin sopimuksen toimeenpanosta, ja Krista muistutti, ettei tasa-arvo saa jäädä vain komeaksi historiaksi. Käsittelyssä oli välikysymys suomalaisen maatalouden kriisistä. Krista osallistui keskusteluun eduskunnan lisäksi omassaan ja Radio Rexin blogissa. Krista teki kirjallisen kysymyksen siitä, miten sosiaalityön palvelut taataan jatkossa kun toimeentulotuen myöntäminen siirtyy Kelaan. Kuntaliiton valtuustossa Krista puhui sote-uudistuksesta ja kuntien tulevaisuudesta.

Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko valmistui, ja Krista piti sen käsittelyssä Vihreän ryhmän linjapuheen. Puolueen turvallisuuspoliittisen työryhmän tapaamisessa mietittiin Vihreiden linjoja Itämeren turvallisuudesta. Paperin on tarkoitus tulla hyväksyttäväksi syksyn ensimmäiseen valtuuskunnan kokoukseen.

Krista nosti esiin erityisesti merien tilannetta. Eduskunnan veneily- ja vesistönsuojeluryhmä järjesti Kristan aloitteesta rannansiivoustapahtuman, jonka antina oli valtava määrä muoviroskaa. Maailman merien päivänä Krista muistutti, että merillä menisi paremmin ilman meitä. Yhdessä Satu Hassin ja Hanna Halmeenpään kanssa Krista vaati, että Terrafamen kaivoksen vesistöpäästöt on tutkittava. NytELY-keskus on aloittanut tutkimukset vesistövaikutusten selvittämiseksi. Veneily- ja vesistönsuojeluryhmä vieraili Örön linnakesaarella tutustumassa sen luontoon, ja lisäksi Krista osallistui saaristo-, rannikko- ja vesistöseminaarin paneelikeskusteluun Kolilla.

Kesäkuussa Krista vieraili puolustusvaliokunnan kanssa Saksassa. Matkan aikana tutustuttiin muun muassa Saksan puolustusministeriöön ja -valiokuntaan. Laajan turvallisuuden verkoston Wise piti keskustelun kriisinhallinnan menneisyydestä ja tulevaisuudesta, johon Krista osallistui panelistina. Kansanedustajien ja taiteilijoiden Arcadia-seuran kanssa Krista kävi tutustumassa Veden kätkemiä huoneita – valokuvanäyttelyyn. Vihreä eduskuntaryhmä tapasi Suomen ylioppilaskuntien liiton ja Suomen opiskelijakuntien liiton vihreitä aktiiveja ja pohti yhteistyötä. Partiolaisten Yhteiskuntasuhde-koulutusohjelman osallistujille Krista kertoi työstään eduskunnassa.

Kuntavaaleihin valmistuminen on käynnissä täyttä päätä. Krista nimettiin ehdokkaaksi Joensuussa.

Kova työ eduskunnassa on tuottanut ilahduttavasti myös tulosta. Karjalainen uutisoi, että parhaiten vaalilupauksensa ovat Pohjois-Karjalan kansanedustajista pitäneet Krista ja Riitta Myller.

Juhannuksen jälkeen ohjelmassa on vielä Pohjoismaiden neuvoston hyvinvointivaliokunnan kesäkokous Tukholmassa. Kesäkokouksen teemana on yksin tulevat turvapaikanhakijalapset, ja valiokunta tutustuu aiheeseen tapaamalla Ruotsin sosiaaliministeriötä, sosiaalivaliokuntaa, lapsiasiainvaltuutettua ja maahanmuuttovirastoa. Heinäkuussa Krista osallistuu Suonenjoen Mansikkakarnevaaleille yhdessä Kuopion vihreiden kanssa sekä Rääkkylän Kihaukseen. Lisäksi suunnitteilla on keskustelutilaisuus ”Onko Suomesta olutmaaksi?” Ilosaarirockin aikaan. Elokuussa on Savo-Karjalan yrittäjäyhdistysten järjestämiä yrittäjävierailuja Sonkajärvelle ja Tohmajärvelle ja muita maakuntamatkoja. Vihreän eduskuntaryhmän kesäkokous pidetään Kalajoella, ja Pohjoismaiden neuvoston keskiryhmä kokoustaa Tukholmassa. Puolustusvaliokunta tekee kesämatkan Turkuun.

Kevätistuntokausi päättyi 23.6. Syysistuntokausi ja sen myötä eduskuntatyö alkaa kesätauon jälkeen jälleen tiistaina 6. syyskuuta. Sitä ennen kansanedustajat tosin kokoontuvat vielä kerran 1.7. keskustelemaan Ison-Britannian EU-erosta.

 

Merja Kähkönen
Kansanedustaja Krista Mikkosen avustaja
Vihreä eduskuntaryhmä
Assistant to MP Krista Mikkonen
Green Parliamentary Group
merja.kahkonen@eduskunta.fi | vihreät.fi
tel. +358 50 574 2049 | 00102 Eduskunta