Savo-Karjalan vihreiden kansanedustajan Krista Mikkosen kuulumiset kesältä

Eduskunnan istuntotauko alkoi heinäkuun alussa. Vaikka eduskuntatyö onkin tauolla, kansanedustaja ei oikeastaan ole ikinä lomalla. Toki pyhitin osan kesästä pelkällä lomailulle ja yhdessäololle perheen kanssa, mutta paljon työtäkin siihen mahtui.

 

Suomi Areena ja yritysvierailuja Savossa ja Karjalassa

Kesän kiivaimmat poliittiset keskustelut käytiin heti heinäkuussa Porin SuomiAreenassa, jonne osallistuin maanantaista keskiviikkoon. Ohjelmassa oli useita keskusteluja. Vihreiden omana puoluepäivänä nostimme esiin ilmastonmuutoksen ja vietimme feministisiä jatkoja Vihreiden Naisten kanssa. Lisäksi osallistuin MTS:n järjestämään keskusteluun maanpuolustustahdosta, Metsähallituksen, Suomen ympäristökeskuksen ja kaivosyhtiö Anglo Americanin paneeliin ympäristön ja talouden yhteensovittamisesta, Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKS’in hallitus vastaan oppositio -paneeliin sekä Elintarviketeollisuusliiton keskusteluun ruuan tulevaisuuden menestystekijöistä. Areenan ohjelmaan kuului lisäksi Pohjoismaiden neuvoston Café Norden, eduskunnan pelikerhon vierailu pelifirma Tactic’in tehtaalla sekä keskusteluja FinFamin kanssa mielenterveystyöstä, juomateollisuuden kanssa vastuullisesta alkoholipolitiikasta ja HKScanin kanssa ruokateollisuudesta.

Kesään kuului myös monia yritysvierailuita. Pohjois-Savon maaseutunuoret olivat kutsuneet vaalipiirin kansanedustajat Kolarinpellon marjatilalle Leppävirralle. Pohjois-Savon yrittäjien järjestämällä yrittäjäkierroksella tutustuin Pielaveden yrityksiin. Päivä sisälsi käynnit rehutehtaalla, maitotilalla, metallipajalla sekä keskustelu kunnan viranhaltijoiden kanssa. Samalla sain suoritettua viimeisen rastin tavoitteessani käydä vierailulla jokaisessa vaalipiirin kunnassa. Pohjois-Karjalan yrittäjien vastaava kierros suuntautui Liperiin, jossa kohteina olivat puutarha, lihakarjatila, kuntosali ja fysioterapia sekä juurespakkaamo. Kesän aikana sain myös lunastettua lupaukseni omalle kummiyritykselleni Viherkasteelle, jossa kävin päivän ajan renkinä. Kesän ohjelmaan kuului myös päiväkotivierailu Rantakylän tiedepainotteiseen Loiste-päiväkotiin.

 

Heinäveden kaivoshanke puhutti

Kesän aikana Heinävedelle suunniteltu grafiittikaivos nousi otsikoihin. Hanke uhkaa Heinäveden puhtaita vesiä eikä ihme, että paikalliset asukkaat, kesämökkiläiset ja suomalaisten laajemminkin ovat nousseet vastustamaan ympäristölle hyvin riskialtista hanketta. Aktiivisuus synnytti ProHeinävesi-kansanliikkeen, jonka aktiiveja kävin tapaamassakin. Kirjoitin Heinäveden hankkeesta mielipidekirjoituksia sekä yksin että yhdessä Heli Järvisen kanssa. Lisäksi nostimme esiin kaivostoiminnan ongelmia laajemminkin. Vierailin Heinävedellä myös matkailu- ja elinkeinoseminaarissa, jossa pohdittiin keinoja Palokin koskien vapauttamisesta vaelluskalojen nousuun. Suomen luonnon päivänä muistutin siitä, että Suomen luonto tarvitsee puolustajia.

Baltic Sea Action Group järjesti ensimmäisen kerran Maan puolustuskurssin Qvidjan tilalla Paraisilla. Siellä nostettiin esiin maaperän kunnon ratkaiseva rooli niin hiilensidonnassa kuin ravinteiden sidonnassa. Matkoja Helsinkiin toi kansallisen muovitiekartan valmisteluun liittyvä työpaja, puoluehallitus sekä puolustusvaliokunnan ylimääräinen kokous liittyen Ranskan ehdottamaan interventioaloitteeseen. Elokuun lopulla pyörähtää vielä käyntiin Sitran kestävän talouspolitiikan johtamiskurssi, joka jatkuu myöhemmin syksyllä.

Elokuun lopussa on tiedossa vielä osallistuminen Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien yhteiseen huippukokoukseen Rovaniemellä. Samalla reissulla tapaamme paikallisia vihreitä ja vierailemme kollegoiden Satu Hassin ja Hanna Halmeenpään kanssa Sodankylässä. Siellä myös teemme retken Viiankiaavan Natura-suojellulle suolle, jonne havitellaan niin ikään kaivosta.

 

Kohti ilmastovaaleja

Vihreä eduskuntaryhmä piti kesäkokouksensa Kouvolassa elokuun lopussa. Siellä julkistimme oman aikataulumme fossiilisista polttoaineista luopumiselle ja haastoimme muut puolueet mukaan. Kokouksessa nostettiin esiin myös Vihreiden tavoitteet syksyn budjettiin liittyen. Teemat ovat tutut: ilmastonmuutoksen hillitseminen, koulutukseen panostaminen ja köyhyyden torjuminen. Kesäkokouksen otimme puolueen varapuheenjohtajan Veli Liikasen kanssa kantaa itäisen oikoradan puolesta. Vihreiden kanta kansalaistottelemattomuuteen puhutti niin puolueessa kuin sen ulkopuolella, ja kerroin oman kantani siihen Karjalaisessa.

Syksyn suunnittelu ja vaaleihin valmistautuminen alkoi myös Joensuun valtuustoryhmän ja Savo-Karjalan vihreän piirijärjestön kanssa. Piirin koulutuksessa olin jakamassa vinkkejä vaalityöhön. Valtuustoryhmän kanssa järjestimme kuntalaisille kaupunkisuunnitteluun keskittyvän yhteisen pyöräilyn sekä tapasimme ihmisiä Joen Yössä.

Vihreä eduskuntaryhmä kokousti 22.-23.8.2018 Kouvolassa.